На мястото гори огромен пожар

Голям пожар, причинен от мълния, гори от петък в петролна база близо до кубинското пристанище Матансас, на около 130 км източно от Хавана, предаде Ройтерс. След като мълния поразила един петролен резервоар в базата, тази сутрин се е взривил втори.

Кубинската държавна телевизия съобщи, че при втората експлозия са били ранени най-малко 67 души, а 17 пожарникари са в неизвестност. Цивилните вече са евакуирани от района. Според публикация на здравния министър Хосе Анхел Портал в Туитър трима от ранените са в критично състояние, а още 12 души са в тежко. Седем пациенти са били прехвърлени в болници в столицата Хавана.

Различните информационни агенции съобщават различни данни за броя на ранените. Според цитирания от ТАСС новинарски портал Cubadebate те са най-малко 77. Порталът се позовава на данни от медицински източници.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел пристигна на място около полунощ. Преди втория взрив той написа в Tуитър, че първите пристигнали спасители се опитват да предотвратят разпространението на пламъците и евентуално изтичане на гориво в залива Матансас. В публикуван по-късно пост от канцеларията му съобщиха, че Куба търси от дружески страни съвет как да потуши пожара.

До тази сутрин пожарът изглеждаше напълно неконтролируем и застрашаваше други намиращи се наблизо резервоари, а димът стигна до Хавана.

Куба страда от ежедневни прекъсвания на тока, както и от недостиг на гориво, така че загубата на гориво и капацитет за съхранение може да влоши допълнително ситуацията.

Според Хорхе Пиньон, директор на програма на Тексаския университет в Остин в областта на енергетиката и околната среда за Латинска Америка и Карибския басейн, в района на базата има осем големи резервоара, всеки с капацитет 300 000 барела.

Това място е център за пренасочване на гориво към различни топлоелектрически централи, а не само за тази в близост, така че случващото се може да е много лоша новина за енергийната мрежа, отбеляза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА