Това се посочва в специален доклад на експертна група на ООН

Според публикувано изследване Арктика се е затоплила почти четири пъти по-бързо от останалата част на планетата през последните 40 години. В специален доклад от 2019 г. експертната група на ООН по науките за климата заяви, че Арктика се затопля "повече от два пъти повече от средното за света" поради процес, известен като арктическо усилване.

Това се случва, когато морският лед и снегът, които по естествен начин отразяват слънчевата топлина, се разтопяват в морската вода, която я поглъща.

Макар че сред учените отдавна съществува консенсус, че Арктика се затопля бързо, оценките варират в зависимост от изследваните времеви рамки и определението за това какво представлява географската област на Арктика.

Мумифициран мармот "изскочи" от ледник в Северна Италия

Екип от изследователи, базирани в Норвегия и Финландия, анализира четири набора от температурни данни, събрани чрез сателитни проучвания от 1979 г. насам - годината, в която сателитните данни стават достъпни - за целия арктически кръг.

Те установиха, че средно данните показват, че Арктика се е затопляла с 0,75 градуса на десетилетие, което е почти четири пъти по-бързо от останалата част на планетата.

"В литературата се приема, че Арктика се затопля около два пъти по-бързо от земното кълбо, така че за мен беше малко изненадващо, че нашата стойност е много по-висока от обичайната", казва за АФП Анти Липонен, съавтор от Финландския метеорологичен институт.

Проучването, публикувано в списание Communications Earth & Environment, установи значителни регионални различия в скоростта на затопляне в рамките на Арктическия кръг.

Например евразийският сектор на Северния ледовит океан, в близост до архипелазите Шпицберген и Нова Земя, се е затоплил с 1,25 °C за десетилетие - седем пъти по-бързо от останалата част на света.

Учени: Глетчерите в Алпите се топят с рекордна скорост (ВИДЕО)

Екипът установява, че дори най-съвременните климатични модели са предвиждали затоплянето на Арктика да бъде с около една трета по-ниско от това, което показват наблюдаваните данни.

Те заявиха, че това разминаване може да се дължи на това, че предишните моделни оценки са остарели поради продължаващото моделиране на Арктика.

"Може би следващата стъпка би била да се разгледат моделите и аз наистина бих се интересувал да видя защо моделите не възпроизвеждат това, което виждаме при наблюденията, и какво влияние оказва това върху бъдещите климатични прогнози", каза Липонен.

Интензивното затопляне в Арктика ще има не само силно въздействие върху местните общности и дивите животни, които разчитат на морския лед, за да ловуват, но и последици в световен мащаб.

Топене на ледник в Алпите разкри останки от катастрофирал самолет

Ледената покривка на Гренландия, за която скорошни проучвания предупреждават, че може да се приближи до "критичната точка" на топене, съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повдигне океаните на Земята с около шест метра.

"Изменението на климата е причинено от хората. Със затоплянето на Арктика нейните ледници ще се стопят и това ще се отрази на нивото на световния океан", казва Липонен. "Нещо се случва в Арктика и това ще се отрази на всички нас".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС