Коментар на председателя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов

Как може да се намалят катастрофите с млади шофьори и всички нарушители да бъдат залавяни – тези теми коментира председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов в студиото на „Здравей, България”.

„През последните 5 години имаше опити да се направи нов закон за пътищата. Заговори се, че скоростта трябва да се намали с 10 км/ч, без да се виждат очевадните неща. Когато има замесени дрога и алкохол, трябва да повлияем на разпространителите на това нещо”, смята той.

Група младежи избегна смъртта за секунди, а колата им бе смачкана (СНИМКИ)

Иванов коментира случая от Ахтопол, при който група младежи се разминаха на косъм от смъртта, след като луксозен автомобил блъсна колата им, спряна в отбивка на пътя.

„Трябва да се знае откъде идват лъскавите автомобили, какъв е произходът и им и как този юнак се е качил на колата. Именно тази философия трябва да бъде водеща в един нов закон по пътна безопасност”, коментира председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

ЗА 6 ДНИ: Повече от 70 тежки произшествия с 13 загинали и над 90 ранени

Той е категоричен, че парите, които се събират от глоби, трябва да влязат в общ фонд „Пътна безопасност”.  

„След това трябва да се съберат хората, които знаят как и по какъв начин това може да се приложи и да се направи анализ. Това, което предлагаме, особено за дрогата, е на всеки 6 месеца на случаен принцип хората, независимо как и кога са употребявали такива вещества, да бъдат проверявани и съответно законът да не им дава право да управляват автомобил за цял живот, ако има нарушение”, добави Йонко Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.