Любка Качакова смята, че уволнението ѝ е политическо

Нинова реши да закрие службата на търговско аташе в Лос Анджелис без това да е коментирано или съгласувано с други членове на кабинета. Ние сме там, за да работим в интерес на българските компании, които искат да стъпят на американския пазар, както и да помогнем на двустранните икономически отношения. Това коментира Любка Качакова, бивше търговско аташе на България в Лос Анджелис за "Твоят ден".

По думите ѝ след среща с всички търговски аташета, Нинова е решила да отзове нея и датското аташе. "Тя не хареса това, че колегата от Дания е работил с президентската институция и е готвел негово посещение в страната. Стана ясно, че тези две уволнения са политически. Бях три години на позицията си, догодина през август месец изтичаше мандата ми. Бях назначена от министър Емил Караниколов, за да защитавам интересите на българската икономика", обясни тя.

Нинова: За да се върне на власт, Борисов е готов да лъже от сутрин до вечер

Според нея Нинова има най-малкото право да говори за политически уволнения. "По нейно време в МИ се случиха доста уволнения, по доста груб начин. Отговорите, че държавата губи и че могат да я осъдят са били "това не ме интересува". Това е нечестно и несправедливо. В момента в САЩ нямаме нито един човек търговско аташе, а преди се планираше да има във всяко консулство", подчерта Качакова. И допълни, че предсрочно прекратяване на мандат на дипломат е грубо и много рядко действие, за което трябва да има сериозно основание. "Това изглежда на ръба на враждебни действия в двустранните отношения", сподели Качакова. Поискала е среща с Нинова, която не се е осъществила.

"Износът за САЩ достигна милиард и половина долара с положително търговско салдо около 900 милиона долара", разкри тя.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.