Разработен е проект за възраждане на славния студиен комплес "Чинечита"

Емблематичният комплекс "Чинечита", разположен на ул. "Тусколана" в Рим, е най-големият в Европа по размери, но догодина трябва да се превърне и в най-модерния кинематографичен център на Стария континент. Новият проект за възраждане на старата слава на студиото е амбициозен, с конкретни параметри и изглежда осъществим.

Планира се "Чинечита" да се сдобие със съвременно оборудване, каквото вече се използва в студиата в САЩ и Великобритания, пише "Икономист" в статия, която разказва за намеренията за разширяване на римското киностудио. 

Плаващо кино се появи във Венеция (ВИДЕО)

В него са снимани "Бандите на Ню Йорк", "Кръстникът – III-та част", "Кво вадис", "Клеопатра" – дълъг списък с шедьоври на световното кино, от които 90 са получили номинации за Оскар, а 51 са отнесли статуетката вкъщи. Когато пристъпиш прага на "Чинечита", сякаш се гмурваш в миналото, пише изданието. Това е и което привлича посетителите, наброяващи около 100 000 всяка година.

Киностудиото е разположено върху площ от близо 40 хектара в подстъпите на Рим. В него се помещава също така Италианският музей на движещите се изображения, който включва постоянна изложба, представяща знаменитата кинематографична история на самото студио, и друга, изцяло посветена на Федерико Фелини.

НА 95 ГОДИНИ: Легендарната Джина Лолобриджида ще се кандидатира за депутат

"До неотдавна това бе място, което хората посещаваха, за да изживеят разходка в историята на киното и в което понякога някой идваше да снима филм", каза главният изпълнителен директор на "Чинечита" Никола Маканико. Режисьорите, използвали студиата, са били предимно италианци или с италиански произход като Мартин Скорсезе, който снима там "Бандите на Ню Йорк" или Антъни Мингела, избрал "Чинечита" за "Английският пациент". Всичко това обаче може рязко да се промени, пише италианското издание "Интернационале".

Том Круз ЕКСКЛУЗИВНО пред NOVA (ВИДЕО+СНИМКИ)

Как ще стане това? В абсолютна стойност на Италия е отредена ролята на водещ бенефициент на фонда за постпандемично възстановяване на ЕС. Тя трябва да получи 200 милиарда евро европейски субсидии. От тях 260 милиона евро са отпуснати за значително модернизиране и разширяване на "Чинечита". 

Френски режисьор започна снимките на филма за пожара в "Нотр Дам"

"Производството на игрални филми, сериали, документални филми изживява главозамайващ растеж", каза министърът на културата в оставка Дарио Франческини. "Трябва да сме готови", добави той. Планът предвижда да се увеличи броят на снимачните площадки до 24, а в близост да се разработи нов терен от 31 хектара. Специално внимание се отделя и на екологичната устойчивост на проекта - тема, към която секторът е все по чувствителен.

Том Круз ще строи киностудио в секретна военна база

Затова планът за развитие на новата "Чинечита" ще бъде разработен според принципите за промишлена ефективност, екологична, икономическа и социална устойчивост: от соларните панели до водните стълбове, от протоколите "без пластмаса" и употребата на екоустойчиви материали за сценографиите до повторното използване и рециклиране на всички материали. Големият център на европейското кино не може да не се опита да се превърне – доколкото това е възможно – в комплекс от студиа с нулев въглероден отпечатък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Екатерина Костова
Източник: БТА