Въпреки че парното ще работи, не е ясно дали сметките ще могат да се покрият

Столичната община увери, че училища и детски градини няма да останат на студено. Въпреки че парното ще работи, не е ясно дали сметките ще могат да се покрият, или ще трябва децата да излязат в газова ваканция насред зимата. Какви са притесненията на директори и учители на прага на новата учебна година?

Малко повече от 24 часа преди първия учебен ден и училища, и детски градини са готови да посрещнат малки и големи ученици за началото на тази година, в която надеждите са COVID-мерките да са по-леки и да не се налага учениците да преминават в онлайн обучение. Подготовка тече и в пространствата около училищата, като се прави маркировка по улиците, осветяват се пешеходните пътеки, така че децата да бъдат в безопасност. Проблемите обаче засягат предстоящия отоплителен сезон, тъй като не се знае колко високи ще са разходите за отопление и дали министерството и правителството ще им помогне да ги покрият.

Освен това информационната система продължава да създава проблеми часове преди първия учебен ден.

На прага на новата учебна година, освен класните стаи се подготвят и маршрутите до тях.

„Ударно се поставят знаци за ограничение на скоростта. Само за година и половина над 500 са осветените пешеходни пътеки в София”, обясни Георги Георгиев, СОС.

На дневен ред е и друг сериозен проблем – как училищата ще подсигурят отопление в класните стаи през идната зима.

„Ние сме на „Топлофикация”. Няма да можем да се справим с над 20% увеличение”, обясни Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум”.„Миналата година струваше около 37 000 лева, сега сме заделили около 45 000 за целия сезон. Ако не стигнат, не зная какво ще правя”, каза още Данко Калапиш.

Надеждите на всички са да не се стига до онлайн обучение, но този път не заради пандемията, а заради студа.

„За предстоящия отоплителен сезон училището ще трябва да разполага с най-малко 90 000 лева, за да покрие разходите само за отопление. При повишаване на цената по време на отоплителния сезон, училището със сигурност ще има затруднение за изплащането им”, заяви Снежина Георгиева, директор на 43 ОУ „Христо Смирненски”.

Но и след насроченото национално съвещание с директори на училища, министърът не даде ясен отговор как ще се покриват по-високите сметки.

„Аз не съм министър на финансите. Правят се разчети. Смятам, че ще се намерят решения, за да не се стигне дотам, да се учи при температури, които са опасни за здравето на децата и учителите”, заяви проф. Сашо Пенов, служебен министър на образованието.

До намаляване на допустимите температури в класните стаи няма да се стига. А в случай, че някое дете се разболее или претърпи инцидент, в 4 столични училища тестово ще заработи система за телемедицина.

„В София ще бъдат свързани болница „Св. Аана” и „Пирогов”, където има денонощно дежурен персонал”, обясни д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.