Валерий Тодоров и Радослав Бимбалов с коментар за обявената от Москва мобилизация

С обявената мобилизация Русия навлиза в следващата фаза на войната в Украйна. На Владимир Путин ще му бъде все по-трудно да оправдае действията си. Около това мнение се обединиха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS журналистът и политически анализатор Валерий Тодоров и писателят Радослав Бимбалов.

„След като се обявява мобилизация, положението се оценява като неблагоприятно, дори критично. Навлизаме в следващата фаза на войната, в която на Русия ще бъде все по-трудно да оправдае действията си", заяви Тодоров. 

По думите на Бимбалов действията на Кремъл са подобни на действията на една терористична групировка. „В Русия милиони хора са държани като заложници. Част от тях ще бъдат пожертвани. Тази мобилизация е просто начин да се изнудва светът и така нареченият от Путин „колективен Запад”.

Двамата коментираха и Деня на независимостта в контекста на съвременните събития.

"22 септември е знаков ден, който показва избора на България да бъде независима държава, която сама да определя волята и бъдещето си. Не може да има спор дали ние трябва във всеки момент да определяме ориентацията си спрямо конюнктурата си", подчерта Тодоров. И допълни: „Важно е ние да имаме ясна позиция, национален интерес и визия за бъдещето. И най-важното – самочувствие на самостоятелна държава”.

„Особено сега, когато сме в предизборна обстановка, голяма част от политиците се изживяват като пророци, като хора, които виждат бъдещето, осланяйки се на някакво тяхно разбиране. Важно е да внимаваме, когато някои хора ни говорят за независимост. Защото независимост не означава нищо да не зависи от теб”, посочи от своя страна Бимбалов.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА В ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.