Според Пламена Игнатова се получава омагьосан кръг, в който малко по малко медиите губят достойнството си

Ние сме виновни за поведението на лидера на "Възраждане". Преди се борехме да имаме новина, сега да сме първи, всеобхватни, без да поставяме нещата в контекст. Някой е редактор е изисквал от свой журналист да запише Костадинов независимо какво ще каже. От своя страна този редактор  епритиснат от гледаемостта и рекламодателите. Така се получава омагьосан кръг, в който малко по малко губим достойнството си. Така Пламена Игнатова от Клуб Z коментира за "Твоят ден" поведението на Костадин Костадинов, който вчера поиска представители на „Дневник”, „Капитал”, „Клуб Z” и „Медиапул” да напуснат пресконференцията на партията.

По думите ѝ Костадинов се възползва от създадена отдавна среда. "Пресконференциите започнаха да се случват по стълбищата, където на президиума е важната особа, а в краката му са надвикващите се журналисти. В гилдията трябва да има разговор за това кога е прекрачена границата, кое е допустимо и как процедираме ние. В Европа журналисти обявяват бойкот, когато са оставени да чакат или колега не е допуснат", обясни тя.

Главните редактори на Club Z и „Дневник” осъдиха поведението на лидера на „Възраждане”

Според Стояна Георгиева, главен редактор на Mediapool, освен журналистическите стандарти и обикновената проява на здрав разум е достатъчна, за да се прецени доколко да се отразяват политици като Костадинов. "Той напомня Сидеров. Години наред правеше демонстрации, а когато Москва свали доверието си от него, той залезе. Колко време трябва да чакаме, за да може такива политици да натворят със своята дейност и присъствие вредни за държавата неща, за да може медиите да затворят вратите? Трябва да има солидарност между медиите и базисни професионални стандарти", отбеляза тя. И допълни, че ответна реакция на действията на Костадинов ще има.

От своя страна Иван Радев, член на УС на АЕЖ посочи, че бизнес моделът на политици като Костадинов е да живеят от скандали. "Ръководствата на медиите трябва да мислят за достойнството на журналистите. Костадинов знаеше, че дори да си тръгне от пресконференцията, ще може да си каже монолога и ще има кой да го чуе. Има една много креслива група, която сякаш е там, за да урони престижа на журналистите. Политици като Костадинов и Тръмп направиха обществената среда отровна", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.