Експозицията е по идея на преподаватели от Медицинския университет в града

Упойки от Средновековието, талисмани за здраве, средновековни медицински инструменти. Това са само част от експонатите на атрактивна изложба в епископската базилика в Пловдив. Жителите и гостите на града могат да разгледат експозицията, която носи името „Средновековният храм – лечебница на душата и тялото“. Тя е подредена по идея на преподаватели към Медицинския университет в града.

В уникалната изложба са показани и икони на светци-лечители, средновековен стенопис, лекарствени и ботанически рисунки на лечебни растения.

„Тогава, за да се извърши една елементарна хирургична интервенция, пациентите са приемали обикновено отвари от лечебни растения, които са имали свойства да потискат за кратко болката. Така е било възможно да се извърши лечебна интервенция“, обясни проф. д-р Георги Томов.

Показани са образци от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която разказва как е живял и от какво е боледувал човекът през Средновековието. Гостите на изложбата имаха възможността да опитат и уникални средновековни напитки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.