Вътрешният министър коментира убийството на таксиметровия шофьор

Прокуратурата не е нещо извън държавата. МВР си свърши работата. Това заяви в предаването „На Фокус” вътрешният министър Иван Демерджиев, коментирайки думите на главния прокурор Иван Гешев, който бе на посещение в квартал "Факултета" в София след поредния случай на агресия на пътя, при който почина таксиметров шофьор. Обвинител номер едно заяви, че в "квартала трябва да бъдат някои политици и че Прокуратурата не може да замести държавата”. 

"Главният прокурор каза и, че изглежда, че МВР този път си е свършило работата и обеща и Прокуратурата да си я свърши. За мен обаче е по-важно г-н Гешев да осъзнае, че Прокуратурата не е нещо извън държавата, тя е държавен орган. Самата Прокуратура апелираше да работи заедно с МВР, а полицията си свърши работата. Задържа извършителя и обезпечи свидетелите. МВР сътрудничи и си изпълнява правомощията”.

„Какво прави главният прокурор на мястото е много интересен въпрос. Ако той визира мен като вътрешен министър защо не съм там – веднага обяснявам. Колкото и да е тежък и неприятен този инцидент, той все пак е криминален инцидент. Това не е нападение над таксиметровия шофьор в собственото му такси, докато извършва дейността си. Това е една изключително неприятна саморазправа, каквато ние не трябва и няма да допуснем”, подчерта той.

 По думите на вътрешния министър не може да се постави полицай на всеки ъгъл, който да възпрепятства подобни инциденти. „Това е въпрос на култура, на самосъзнание, на правосъзнание. И двамата участници в инцидента имат криминални регистрации. Починалия има и за грабеж, и за кражби. Задържаният също е с криминална регистрация за шофиране под въздействието на наркотици”.

Демерджиев подчерта, че МВР е направило всичко възможно да обезпечи реда и спокойствието в ромската махала на София. „Само искам да кажа, че след посещението на г-н Гешев протестиращите от 70 вече са над 200 души. Това не е случайно. Но не може някой да ни кара във всеки един случай да се месим по такъв начин. кабинетът ми е отворен за всеки”.

Според вътрешният министър докато той заема поста „няма да позволи на никой да замесва МВР в институционални войни”. „Но в същото време няма да позволя на никоя институция да ни пречи да си изпълняваме функциите”.

Той коментира и случая с катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин. „Отстранихме незабавно двамата замесени в случая полицаи от служба. Взехме им служебните карти и служебното оръжие. Започнато е дисциплинарно производство. Убеден съм, че то ще завърши с дисциплинарно уволнение”.

По думите му се проверяват и преките ръководители на униформените – практика, която се предприема за пръв път. „Трябва да се установи дали са били  съпричастни към случилото се и дали не са създали предпоставки, да се допусне подобно нарушение”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.