Това е поредната схема, казва бившият зам.-земеделски министър

На граничните пунктове трябва да се извършва дезинфекция на превозните средства. Тя започва преди години, когато със странен договор се делегира дейността на частна фирма. Опитахме се да възстановим държавната функция и да го правят оторизирани ветеринарни лекари. Това обаче предвижда неустойка от няколко милиона лева. Догодина договорът изтича. А приходите на фирмата са 20-30 млн. на година. Това каза Иван Христанов, бивш зам.-земеделски министър и настоящ депутат от ПП в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"На теория държавната хазна не е ощетена, защото събират приходите за сметка на държавата, но всъщност няма как да извършват услугата безплатно. Събират се допълнителни приходи, които не са обложени с данъци. НАП има ревизионни актове по казуса. Установена е касова наличност от 32 милиона лева във фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства на границата с Турция. Те обаче още са открити. 7 млн. лева ДДС не е внесено в резултат на проверката. Предстои да внесат и данък печалба, за неотчетената такава. Това е поредната схема", добави той.

По думите му, след като се изгради държавна лаборатория на ГКПП, пробите от храни ще се изследват там. "В нея са на път да се вкарат още два апарата, за да удвоят капацитета. Частната фирма не извършва дейност от 20 май", категоричен е Христанов. 

Бивш зам.-министър на земеделието с подробности за схемата с инсенераторите

Той подчерта, че БАБХ трябва да предвиди ветеринари и общ помощен персонал, които да извършват дезинфекция. "ВАС отмени решението на СГС за това, че нашето искане за освобождаване на складовете е неправомерно. Видеонаблюдението е ключово нещо. Притеснен съм за себе си и семейството си, но откакто бяха оповестени, заплахи няма. Все още имам охрана", сподели той.

Според него порочната практика може да бъде преустановена чрез връщане на държавата в дейността. "Граничният контрол за безопасността на храните нямаше тяло и съдържание, още през юли миналата година подготвихме корекция, с която постановлението да сочи, че ГКПП "Капитан Андреево" да стане обект от националната сигурност. Частично спокоен съм, защото само две помещения ще бъдат включени, а трябва да са всички", посочи Христанов. И допълни, че скоростта на акредитация на частната лаборатория е два пъти по-висока, което е подозрително. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.