Коментират д-р Велислава Донкина и Светлана Димитрова

Само преди ден агресивен мъж запали заведение в Казанлък и се барикадира, като заплашваше със саморазправа. Все повече се чува и за случаи на шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Зачестяват ли агресивните случаи в страната?

„Обикновено сме свикнали да свързваме такива крайни прояви с личностна особеност, ако не и патология, на самия човек, който ги извършва. Когато нещата станат твърде чести, започваме да имаме усещането, че цялото общество съществува по този начин”, заяви Д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и доктор по психология към БАН. По думите й кризите последните моменти – пандемия, война, политическа криза, е дошла твърде много на хората.

Барикадиралият се мъж в Казанлък три пъти е лежал в затвора

„Виждаме един от начините, когато има твърде много вътрешно напрежение и няма възможност да го преработим. Когато нямаме вътрешна стабилност, която да ни помогне да започнем да мислим какво се случва в нас, когато не можем да говорим за това, което се случва в нас, това напрежение излиза през действие. Другият вариант е през някакъв тип заболяване”, обясни д-р Донкина.

Д-р Светлана Димитрова също коментира, че дълго време вече живеем в ситуация на криза.

„За съжаление може да очакваме все повече такива активни прояви на психопатно поведение, което не винаги се свързва с болестта”, заяви д-р Светлана Димитрова, психотерапевт, специалист по клинична и криминална психология.

Проявите на агресия показват, че човекът много бедства, стана ясно от думите на д-р Донкина. „Това е много първично състояние”, обясни д-р Донкина.

„Биенето по светофарите е свързано с невъздържаност на импулсите и поривите ни, която е много опасна, защото това се трансформира във вси по-застрашителни състояния. Но в повечето много крайни случаи става въпрос за деликатно състояние, предизвикана от трудност, болест на личността”, коментира Донкина.

Според д-р Димитрова не всички криминогенни изстъпления се свързват с клиничната симптоматика. „Говорим за един дефект на характера, който се включва в ситуация на криза”, обясни д-р Димитрова. „Агресията е модел на поведение. В нашето общество има много архаични модели на поведение за справяне с един или друг конфликт”, обясни още д-р Димитрова.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.