Това каза служебният министър на правосъдието

Крум Зарков, служебният министър на правосъдието, гостува в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той коментира съдебната реформа у нас и заявките на политическите партии за нея.

По думите му тематиката за главния прокурор съвсем не изчерпва съдебната реформа. „В българския политически живот въпросът за главния прокурор е персонализиран прекалено”, смята Зарков.

Той е категоричен, че прокуратурата трябва да е част от съдебната власт. „Като такава главният прокурор трябва да се избира от Висшия съдебен съвет. Той носи своята отговорност за това, включително и за процедурата по отстраняването на обвинител номер 1. ВСС обаче е мандатен орган”, каза служебният правосъден министър и допълни: „Не мисля, че избор на главния прокурор в парламента е удачно решение. Напротив – това още повече ще политизира функцията”.

Мандатът на главния прокурор у нас е 7 години. Зарков заяви, че идеята на по-голямата му продължителност е да се издигне фигурата на обвинител номер едно на надпартийно ниво.  "Преди да преминем към въпроса дали трябва да променяме Конституцията, аз държа да решим въпроса с това дали трябва да я спазваме”, подчерта ресорният министър. Той заяви, че депутатите от 47-ото Народно събрание с бездействието си са нарушили основния закон на страната, като не са избрали нови 11 члена на Висшия съдебен съвет.

Министърът коментира и Съвета за криминологични изследвания, който предстои да бъде създаден. Той ще бъде задействан в случай на повтаряемост на определен вид криминална проява. „Създава се екип, който за няколко месеца изследва причините за това поведение, взема статистически данни, за да засече къде точно се случва, какъв е профилът на извършителя обикновено, какви са последствията и ефективността на наложените наказания на такъв тип извършители, какви са нивата на рецидив. Сформира за няколко месеца този аналитичен документ и го предоставя на министъра и законодателя, за да вземат адекватни решения”, обясни ресорният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.