Те не могат да бъдат освободени, защото не може да се установи самоличността им

"Болниците в Бургас са пълни с тела на загинали с неуставена самоличност, намерени от ловци в гората. Те не могат да бъдат освободени, защото не е известно кои са те". Това заяви преди дни главният прокурор Иван Гешев по повод мигрантския натиск върху страната ни. Какви са реалните проблеми в моргата на най-голямата болница в Бургас и истина ли е твърдението, че тя е препълнена с тела на бежанци?

Според единствения съдебен лекар в областта д-р Галина Милева проблемът е много сериозен, особено през летните месеци. "Има огромен бежански поток, не само от мигранти през турската граница, но и от украинци. Има много украинци, починали тук. Близките на някои от тях са готови да извършват погребенията тук. Други обаче остават в камерите, непотърсени", казва д-р Милева. 

По думите ѝ в момента в моргата има четирима бежанци, преминали турската граница, четирима украинци, както и непотърсени тела на българи. "Трябва да се промени процесът за извършване на погребение на починал без близки или с близки в чужбина, а не да стоят месеци или години при нас. Над нашето отделение се намира родилното и може да тръгнат зарази. Трябва да се закупи и нова камера, за да не се разлагат труповете", смята д-р Милева. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.