Днес в Девин ще се проведе кръгла маса, посветена на включването на бизнеса в опазването на природата

Днес в Девин ще се проведе кръгла маса, посветена на включването на бизнеса в опазването на природата и биологичното разнообразие. 

Според Тома Белев, бивш зам.-министър на околната среда и водите, в каузата е необходимо да се включат всички от обществото. "Задачата е да видим как по-лесно и бързо бизнесът може да се включи в запазването на биоразнообразието. През последните 20 години се изготвя индекс "Жива планета". Той оценява популациите на над 3200 вида гръбначни животни по отношение на числеността. За последните 50 години броят на над 32 000 популации е намалял с 69%", заяви той.

Още пет места у нас стават защитени територии

По думите му египетският лешояд през последните 30 години катастрофално намалява. "Бизнесът може да се включи в общественополезни инициативи като почистване или залесяване на природата. Сега сме на етап, в който бизнесът ще участва пряко в процесите на възстановяване", обясни Белев в "Твоят ден". И коментира политическата ситуация така: 

"Консенсус между политическите сили няма, разделени са от множество червени линии. Консенсус по общи цели, касаещи обществото, обаче ще се намери", смята Тома Белев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.