По думите му ще имаме затруднения след 2025 г. при толкова голям дефицит

В парламента е необходимо мнозинство на бюджетния разум. Бюджетен дефицит от над 6% е изключително опасен, изцяло извън разума. Това каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Така страната може да изпадне в дългова спирала в следващите 3-5 години. Това е причината да искаме да ограничим дефицита до 3%, това е разумен компромис. Можем да си го позволим, МФ е направило бюджета така. Над тези проценти обаче не можем да си позволим", обясни той.

Димитров, ДБ: Да не се допуска удвояване на държавния дълг, както предлага служебният кабинет

По думите му ще имаме затруднения след 2025 г. при толкова голям дефицит. "Не можем да си позволим това, не е отговорно и не е разумно. Минималната заплата трябва да расте с производителността на труда. Пенсиите трябва да се увеличат с около 12%. Данъците не трябва да бъдат увеличавани, могат само да се намалят, ако има възможност. Ако бяхме сега в Еврозоната, щяхме да имаме три пъти по-ниска лихва", посочи Мирчев. 

Според него цената на тока за битовите потребители е защитена и ръстът е малък. "При природния газ такъв тип защита няма, трябва да се обърне внимание и да се защитят домакинствата. Няма как да не подкрепим удължаване на компенсациите", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.