Това създава сериозни трудности при установяването на истинската им самоличност

Сериозен проблем при работата по досъдебните производства, свързани с нелегалните мигранти. Оказва се, че голяма част от пресеклите турско-българската граница без документи посочвали, че са родени на една и съща дата и в един и същи град, обикновено в Сирия. Всичко това създава сериозни трудности при установяването на истинската им самоличност. 

Според Мария Маркова от Районна прокуратура - Бургас мигрантите попълват декларация за установяване на самоличността. "В нея те удостоверяват своите имена, дата на раждане и родина, щом нямат документи. Това касае наказателната отговорност на лицата - дали са пълнолетни или непълнолетни. Когато имаме съмнение за верността на попълнените данни, започваме изготвяне на съдебно-медицинска експертиза на база образна диагностика", обясни тя.

Разбиха организирана престъпна група, извършвала каналджийска дейност

По думите ѝ при нужда се търси съдействие от Интерпол или Службите за оперативно международно сътрудничество. "Последният случай е от почивните дни. Касае се за група, определили се като афганистанци, водачът на превозващия ги тир е немски гражданин от турски произход. Лицата са записани на една и съща дата в една и съща година", заяви Маркова. 

Относно инцидента, при който загинаха двама полицаи в гонка с мигранти, тя каза, че предстои повдигане на обвинения на шофьора на автобуса и за други провинения, а в момента се води разследване.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.