Според Генади Тенев най-ефективният начин да бъде предотвратено нелегално преминаване са кучетата

Да се използва огнестрелно оръжие от българските служители на МВР на границата е изключително деликатен момент. Това смятат от синдикалната федерация на служителите на МВР по повод инцидента от понеделник вечерта на българо-турската граница. От федерацията припомнят, че години наред алармират за проблеми при опазването на “браздата”.

Генади Тенев, зам.-председател на Синдикалната федерация на МВР, обясни, че е деликатен моментът с използването на оръжие за стрелба към чужда територия. "Колегите слизат и се качват десетки пъти от автомобил, преследват хора из гористи местности, с дълго оръжие само ще се затруднят. МО с Въоръжените сили са с такова оръжие, дават се съвместни наряди. Начинът е да се вкара техника - термовизи, уреди за нощно наблюдение, автомобили, адекватни за терена, както и следови кучета. Там, където е станал инцидентът, границата се охранява както по дължина, така и в дълбочина 30 км. Районът е пресечен и горист", заяви той. 

След убийството на граничен полицай: Намерени са гилзи от ловна карабина

По думите му най-ефективният начин да бъде предотвратено нелегално преминаване са кучетата. "Повечето, които преминават са мюсюлмани и имат поверие, че да те ухапе куче не се счита за добро. На границата се използват оръжия от края на 40-те години на 20-ти век. Например пистолет "Макаров" - неефективно оръжие в съвременния свят. Оборудването на автомобилите е непригодно в много случаи за планински условия, пътищата също са разбити. През месец се командироват хора по 15 дни на границата, колко да са ефективни? Този проблем е от 10 години", разкри Тенев.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.