Според Стоил Цицелков партиите вече са решили какви промени искат, без да са анализирали риска

Това е 21-ия път, в който се сменя изборното ни законодателство. Отиваме към проформа промяна. Хартиената бюлетина никога не е изчезвала. В секциите с под 300 избиратели винаги се е гласувало с бюлетина. Но дори там има спад на избирателната активност на последния вот. Това каза Стоянка Балова, директор на Института за социална интеграция, в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Заедно с нея в студиото бе и Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК. По думите му са нужни механизми за одит и за контрол на изборите. „Сегашните промени в Изборния кодекс са на парче и не решават реалните проблеми”, каза Цицелков.

Връщането на хартиената бюлетина може да блокира преговорите за кабинет

Той даде пример и за действията на партиите. „Нито един представител на БСП, ГЕРБ, ДПС, БВ и „Възраждане” не дойде на извънредното заседание на Комисията по електронно управление. Присъстваха ДБ, ПП и всички членове на ЦИК. Това показва, че партиите отново искат да направят това, което са решили, без допитване и анализ на риска. Не сме проверили дали хартиените бюлетини са надеждни", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Според Цицелков връщането на хартиената бюлетина е крачка назад. „Това ще повлияе на възможността за набиране на членове на СИК. На втория кръг от президентските избори комисиите трябваше да съберат само две числа и имаше 10% сгрешени протоколи. На предишния вот този процент беше около 90”, каза Цицелков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.