По думите му ударът е тест

Взривът в Полша не изглежда като вражески удар по територия на НАТО. Такова мнение изрази зам.-главният редактор на “Дневник” Петър Карабоев. “Все още знаем твърде малко - чия е била ракетата, каква е била. Имаме само хипотеза”, коментира Карабоев, но бе категоричен, че вражески удар би изглеждал “по съвършено друг начин”. “Вижда се отдалеч, часове и дни преди това”, каза той. 

По думите му с този удар се тестват три неща - как комуникира НАТО, как общуват лидерите на страните и как реагира Украйна. 

СЛЕД ВЗРИВА В ПОЛША: Има ли пряка заплаха за страната ни (ОБЗОР)

“Това е тест как НАТО комуникира, реагира и споделя информация. Видя се, че към момента се действа хладнокръвно. Работи се на базата на факти”, смята журналистът. “Тества се и начинът, по който реагира Украйна. Ако ракетата е украинска, което е водеща версия към момента, а Украйна твърди, че е руска - къде сте тръгнали да влизате в НАТО”, допълни той. “НАТО е съюзът, в които имаме доверие и комуникация, споделяме и говорим с факти”, каза още Карабоев.

Той допусна, че е възможна и нова бежанска вълна от Украйна заради ударите от руска страна. “Очевидно Путин унищожава енергийната система и то на огромна цена. Стана дума, че последното изстреляно оръжие е било на стойност от около половин милиард долара. То не променя по никакъв начин ситуацията на фронта, но съсипва възможността десетки милиони украинци да живеят нормално тази зима”, посочи журналистът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.