Коментират бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов и арабистът Владимир Чуков

Трудно е да се даде реалната цифра колко хора преминават през България, но очевидно статистиката на МВР не отговаря на реалния брой. Това коментира в предаването „Здравей, България” арабистът Владимир Чуков.

„Опитвам се да следя Facebook групите на хората, които преминават. Преди 3 дни имаше излияние от една жена от Алжир, която иска да отиде във Франция. Избира Балканския маршрут. От Турция 8 пъти се опитва да премине в Гърция, но не успява. Алтернативата е през България. Минала е на седмия път. В момента си седи в Сърбия и се готви да премине тежката унгарска ограда”, разказа експертът.

Той обясни и схемата на каналджиите.  

„Шофьорите са наети, това са като гидовете. Трафикантите си седят в някой топъл кабинет и прибират парите. Те са като туроператори. Те се конкурират помежду си”, обясни Чуков.

„Отивате и си казвате – аз искам да отида дотук. И получаваш оферта”, каза експертът.

Според бившия зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов държавата не може да управлява мигрантите, но може да управлява силите и средствата, които защитават границата.

„Проблемът не е в полицейския служител на улицата, а е в управлението на системата”, каза Иванов, коментирайки зачестилите гонки с автомобили с мигранти.  

„За да не допуснете някой да премине през границата, трябва да имате сили и средства за това и те да се управляват от професионалисти. В Академията на МВР не останаха специалисти граничари. С годините напуснаха или бяха накарани да напуснат няколко експерти”, каза Иванов.

„През 2000 г. завърши последният випуск граничари във Военното училище. Оттогава подготовката на офицерите се осъществява от Академията на МВР”, каза Иванов.

Според него границата не може да бъде опазена, ако се завишат наказанията. Единствено хора на терен могат да спрат натиска.

„С утежняване на наказанията единственият ефект ще е, че ще напълним затворите”, каза Иванов.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.