Генов и Симов в дискусия за Изборния кодекс и войната в Украйна

Бившият депутат от БСП Александър Симов и журналистът Асен Генов дискутираха актуалните политически проблеми в България и света. По въпроса за Изборния кодекс Симов е на мнение, че връщането на хартиената бюлетина е възможност да се привлекат повече хора в изборния процес.

Той смята, че проблемът с хартиените бюлетини и протоколите  се решава с видеонаблюдение, по-добри обучения на секционните комисии. „Видеонаблюдението не се записва, но винаги има някой, който следи”, каза Симов.

Според Генов „не може хора, които са купили машината сега да обръщат наратива за хартиената бюлетина”.Той каза, че Русия е пример за видеонаблюдение и хартиена бюлетина. „Там се вижда „тъпкане на бюлетини” в урните на изборите”, допълни той.

Симов отговори, че ако в България има „тъпкане на бюлетини” ще има и съд.

Бившият депутат от БСП е на мнение, че изборната активност е била ниска заради машинното гласуване, а според журналистът причината е неспособността на няколко поредни парламента да работят.

По темата за изпращане на оръжие за Украйна Генов каза:”На ниво европейска политика най-големите политически лицемери са българските социалисти в Европейския парламент. Руският режим е терористичен. Единствено нашите петима социалисти в ЕП са гласували против. Ако приемем  тезата на социалистите, че ние не трябва да помагаме на никого, за да сме неутрални на практика помагаме на насилника срещу жертвата”.

Според Генов България трябва да изпрати оръжие на Украйна. „Можем да дадем тежка бойна техника и артилерийски снаряди”, каза той.

Симов отговори, че „предложението на Министерството на отбраната е крайно консервативно, защото българската армия не може да бъде „обезкървена” в такава ситуация. България не може да помогне много”.

Генов каза, че служебният кабинет не би трябвало да бламира решението на парламента за изпращане на оръжие, защото България е парламентарна република и служебният кабинет трябва да изпълни решението на парламента

Според Симов „и Путин и Зеленски допуснаха много грешки. Това което не мога да понасям е героизацията на един посредствен президент, който така и не разбра какво трябва да направи за своя народ”.

Генов заяви следното: „Най-важната част от характеристиката на Зеленски като президент е когато му предложиха да го евакуират и той каза, че не му трябва транспорт, а оръжие.”

Генов каза, че децата на руския елит учат на запад. „Тези хора, докато лъжат своя народ, че „лошия запад воюва срещу тях” децата им учат в реномирани учебни заведения, притежават собственост, имоти, яхти на запад. Това е лицемерие.”, допълни той.

Според Симов средностатистическият руснак може са си позволи западни стоки.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.