Може да бъде наблюдаван от политическите участници, заяви депутатът

„Кодът за машините не е ценност, която да се търгува. Той е публичен. В ЦИК е и може да бъде наблюдаван от политическите участници”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” депутатът от „Продължаваме Промяната" Иван Христанов.

Той коментира разразилия се спор в парламента относно кода на машините. В петък депутатът Георги Свиленски обяви, че социалистите няма да изтеглят искането да се гласува и на хартия.

„Защо няма да го оттеглим? Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги. Ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер (Крили Петков, бел. ред.), дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете”. Кой е той, че ще държи кодовете на машините?”, заяви от трибуната Свиленски.

„Този код просто казва на машината как да работи. Нищо повече. Кирил Петков най-вероятно казва: „Ако ви притеснява кодът, нека го подложим на анализ и оценка, за да изчезне това ваше притеснение". Но пак казвам, той няма стойност като средство за търговия или влияние”, коментира Христанов.

„Свиленски излезе и хвърли бомбата. Малко след това Десислава Атанасова взе думата и каза, че ако това е вярно, те имат притеснения. Ако кодът позволяваше манипулации, и ние бихме изпитвали притеснение. По-интересно е как ГЕРБ приеха това голословно твърдение за абсолютна истина. Изглеждаше напълно синхронизирано”, заяви още депутатът.

Той подчерта, че от ПП са притеснени, че бившият им коалиционен партньор толкова настоява за хартиените бюлетини.

„През 2005 г. БСП имат 1,2 милиона избиратели. Те са се стопили. През 2009 г. ГЕРБ имат 1,7 милиона избиратели и са загубили почти 1 милион от тях. Виждаме как тези две ключови партии губят над 2/3 от избирателите си и искат да се върнат към подправените протоколи и невалидните бюлетини. Това поражда тревога. Машинното гласуване позволява провеждане на избори с много по-малко грешки”, смята Христанов.

„Очевидно е, че има координирани усилия. Дали ГЕРБ, БСП и ДПС ще направят коалиция – наблюдаваме с интерес. Смятам, че големият залог е местният вот”, каза още Христанов.

Той коментира и заявката на Бойко Борисов ГЕРБ да направи отстъпки за някои точки в Изборния кодекс. 

„Бойко Борисов каза, че ще направят отстъпки. Часове или ден по-късно Десислава Атанасова внесе кодекса за разглеждане. Чудим се дали Борисов в изказването си лъже, или парламентарната група на ГЕРБ го бламира и спира неговото решение”, каза още Христанов. 

 

 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.