„Български възход” на консултации при президента

Финал на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет. Държавният глава разговаря с представителите на последната политическа сила в новия парламент, а именно „Български възход”.

„От началото на консултациите измина 1 месец. Предоставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят консенсус за съставяне на кабинет. Но не виждам резултат в тази посока. Вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимават с проблемите на гражданите, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е приоритет на обществото ни – дълбоко се съмнявам. Макар и най-малобройна, вашата парламентарна група има своето място и своята отговорност. Бих желал да чуя вашата оценка за възможността да бъде излъчено управленско мнозинство и кабинет”, заяви президентът Румен Радев пред представителите на „Български възход”.

„Нашето поведение е устойчиво. От самото начало не търсим конфронтация, нови разделителни линии, а напротив – зададохме тон за диалог. Проблемите са много. Решаването на проблемите на хората, на ежедневието, са важните въпроси, по които трябва да се търсят решения”, заяви Стефан Янев.

„Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Предсрочните избори няма да решат никакви проблеми, които вълнуват гражданите и обществото”, каза Стефан Янев. 

„Отивайки на избори, ще бъдат решени тясно партийни въпроси, но не и важните за хората въпроси”, смята Стефан Янев.

Той подчерта, че усилията на БВ са именно в посока на създаване на възможности за диалог, а условия за това вече имало.

„Има въпроси, свързани с бъдещето на България – с членството на България в Шенген, с членството в Еврозоната, които са по-фундаментални от Плана за възстановяване и устойчивост. Въпросите, свързани с инфлацията, с цената на живота, са по-важни отколкото непосредствени политически задачи, които се опитваме да извадим на дневен ред”, каза Янев.

„Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Усилията за полагане на кабинет са основополагащи”, каза Янев.  

„За нас не е от значение, кой ще е водещият в тази коалиция. Възможно е да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат. Ако се стигне до трети мандат – това включва разговори с всички партии", заяви лидерът на „Български възход". „Дори правителството да е експертно, трябва да е подкрепено от партиите". 

„Този тип коалиция, която ще излъчи правителство, трябва да се базира на коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията, с ясни приоритети, които се отнасят до дневния ред на обществото. Всяка партия трябва да има контактна група да комуникира по приоритетите и да подготви такъв тип коалиционно споразумение, а на по-късен етап ще се определят и личностите, които биха участвали в този кабинет", каза още Янев.

„Дори правителството да бъде експертно, то трябва да бъде подкрепено от партиите. Не можем да излезем от конструкция, в която никоя партия не носи отговорност за правителството. Името на кабинета не би трябвало да е водещо, а водещи да са начина на формиране на правителството, принципите и приоритетите, около които ще се водят разговорите. Чуваме различни идеи, но според нас евентуално коалиционно правителство трябва да се базира на ясно коалиционно споразумение”, каза Янев.

„Всяка партия трябва да има контактна група да комуникира по приоритетите и да подготви такъв тип коалиционно споразумение, а на по-късен етап ще се определят и личностите, които биха участвали в този кабинет, каза още Янев.

На излизане от консултациите той поясни, че с Радев са коментирали общата политическа ситуация в страната и начинът, по който функционира 48-ото НС.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.