По думите му институциите не обръщат внимание на насилието над животни

Според природозащитника Явор Гечев институциите не обръщат внимание на насилието над животни. В студиото на „Здравей, България”, той подчерта, че много извършители на подобни престъпления, като това с кучето Мечо, се разминават само с глоба от 1000 лв.

„Една условна присъда също е достатъчно сериозно наказание, особено за хора, които за първи път нарушават закона”, каза Гечев. Относно обвиняемия за агресията над Мечо, природозащитникът смята, че Захари Шулев има нужда от професионална помощ.

„Един човек, способен по този начин да нарани живо същество, много лесно утре би могъл да нарани и човек, със същите последици. Ако хора като него редовно бъдат преследвани и се дава гласност на такива случаи, тогава вероятно ще се намали процентът на такива постъпки”, е мнението на Гечев.

Природозащитникът обясни, че случаи като този с Мечо са ежедневие в страната. „В 99% от тях дори не се стига до разследване. Би могъл да се разшири обхватът на наказанието”, коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.