Това обявиха от КЕВР

Ръст в цената на природния газ. Комисията за енергийно и водно регулиране реши за декември да плащаме 146,09 лв./MWh. Това е с 18,7% по-висока цена от предходния месец.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около една 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, пишат от Комисията. 

Необходимото количество за декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на „Газов Хъб Балкан“, след проведен търг „тип аукцион“. Освен това „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс и количества газ от добив от хранилището „Чирен“.

От КЕВР обясняват, че една от основните причини за увеличението, в сравнение с ноември, е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През основния период за нагнетяване - август и септември, цените на международните газови борси са достигнали изключително високи нива и това е повишило цената на газа за „Чирен“.

„От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на синьото гориво нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на ноември”, посочват още от Комисията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.