Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов

Служебното правителство е готово със списъка с военна помощ за Украйна. Той вече е входиран в Народното събрание, с гриф „Строго секретно”. Пред БТА министърът на икономиката Никола Стоянов обяви, че даваме това, което няма да намали боеспособността на армията ни.

„България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента”, обяви министърът.

В официална позиция от  Министерството на отбраната се позоваха на това, че информацията е конфиденциална. Поясниха, че решението е взето след консултации с Украйна какъв да е видът и обемът на помощта. 

От „Възраждане” и БСП изразиха тревога заради списъка с военна помощ, който вече е внесен от Министерския съвет в деловодството на парламента. Както и за самото решение за помощта.

„Това решение на законодателната власт, с което изпълнителната власт се задължи да даде оръжие е абсолютно незаконно”, е мнението на Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„България ще предостави безвъзмездно военно оборудване на Украйна. Добър ден! Най-бедната държава в Европейския съюз ще подарява военно оборудване на Украйна. Това е скандално”, подчерта Румен Гечев от БСП.

От „Демократична България” приветстваха действията на служебния кабинет. „Когато става въпрос за националната сигурност на България, всички трябва да бъдем консервативни. По отношение на това, което тръгва, считаме, че това е една добра първа стъпка”, каза Ивайло Мирчев.

В проекторешението е записано и предложение да изпращаме военнослужещи - един щабен офицер за подпомагане на военни мисии на ЕС в Кралство Белгия и до пет офицери или сержанти в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша или Германия.

„Това означава, че ние директно влизаме в конфликта с Русия”, добави Гечев.

„Войници България няма как да изпрати в Украйна, защото това е реално участие във война. И нито една страна не го е направила”, уточни Мирчев.

Очерта се противопоставяне между отделните партии още преди решението да е заложено в програмата за дебат и гласуване в пленарната зала.

„Нашата позиция е, че не бива да заминава дори и един патрон”, смята Костадинов.

„Не трябва просто да изпращаме, а да  използваме момента да модернизираме армията си и да получим в замяна на това, което изпращаме, алтернативни възможности и алтернативно въоръжение от нашите западни партньори”, заяви Мирчев.

Останалите парламентарни партии не коментираха.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.