Проверката направи Георги Георгиев в "На твоя страна"

Всяко влизане в магазина вече ни изненадва с нови, по-високи цени на храните, които традиционно слагаме в потребителската кошница. В последните десет седмици борсите и тържищата отбелязват непрекъснат ръст. А някои от основните продукти – като яйца, захар, сирене, оранжерийни домати - са поскъпнали на едро с над 50% за последната година. До щанда тези проценти стават още по-големи. Колко ще плащаме за основни храни по време на коледното пазаруване?

По-малко от месец преди Коледа Виржиния Тенджерска сравнява цените на основните хранителни продукти, които слага в количката по време на седмичния пазар. Още в първите дни на декември открива огромна разлика на щанда спрямо миналата година.

„Ужасно! Не се шегувам: ужасно е! Поскъпването е голямо при млечните продукти, плодовете, зеленчуците. Неща от първа необходимост! Хлябът също е много скъп – жалко за възрастните хора”, казва Тенджерска.

Започваме пазара по списъка на Виржиния. При някои от продуктите, които традиционно купува, ръстът е доста над очакваното.

"Давам 5 лв. за 10 яйца. Хората вече наблягат на по-малкия размер, защото са малко по-евтини - с няколко стотинки. Сиренето вече се движи над 20 лв. за кг. Кашкавалът пък е голяма екстра”, посочва Виржиния.

Пресмята, че с парите, които сега отделя, за да напълни количката, предишния декември е купувала два пъти повече продукти.

Повече гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.