Магистратите оставиха в сила решение от 1 юли тази година

Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените, навършили 43 години, имат право на безплатни инвитро процедури. Върховните магистрати оставиха в сила решение на тричленен състав на ВАС от 1 юли тази година. С него бяха отменени разпоредби от Правилника на центъра за асистирана репродукция на Център за асистирана репродукция, издаден от министъра на здравеопазването, с които се налагаше забрана за отпускане на финансиране за този вид медицински процедури.

Разпоредбата на чл. 27, ал. 2 е въведена със същото изменение и допълнение на правилника, като в първоначалната си редакция гласи: „(2) Не се извършва финансиране на втори и трети опит по реда на този правилник на жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението за втори и трети опит.“

По този начин се регламентира допълнителен критерий, съставляващ възрастово ограничение за определяне на лицата за организационно и финансово подпомагане със средства от Центъра за асистирана репродукция, а именно – жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението.

Магистратите приемат също, че при приемането на оспорените разпоредби са допуснати съществени процедурни нарушения в разрез с изискванията на Закона за нормативните актове. Трайна съдебна практика на ВАС е, че това е достатъчно основание за отмяна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС