Медиците с призив родителите да не дават малки играчки, които се разглобяват на децата си

След като лекари спасиха живота на дете със заседнал зъб в трахеията, медици призоваха родителите да държат на недостъпни места малки играчки, които се разглобяват.   

Припомняме, че петокласник прекара 2 дни в реанимация заради заседнал зъб, но вече е добре и е изписан за домашно лечение. Случаят е много рядък, тъй като момчето е живяло така близо две седмици. Майката е разказала, че зъбът е паднал по време на сън и детето го е глътнало. Родителите се усъмнили, че нещо не е наред, едва след като момчето започва да вдига температура. Лекували го с антибиотици, но тя не спадала. Личният лекар назначил рентгеново изследване и на снимката се видял зъбът. От него се е развила инфекция на дихателните пътища, което обяснява повишената температура.

Лекари в Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Майката ни каза, че детето е имало зъб, който се е клатил. Вечерта, докато е спял, се е задавил. Помислили, че го е глътнал, но в последствие се оказало, че не е точно така”, каза д-р Рафаил Елефтеров в ефира на „Здравей, България”.

„Чуждите тела в горните дихателни пътища намаляха през последните години. Здравната култура на българина се повиши значително. Зъбът изобщо не е малък”, поясни доц. Даниел Петков, началник на УНГ – УМБАЛ- Бургас.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.