Разследват се 50 души

Германският канцлер Олаф Шолц определи като много лошо предполагаемото замесване на бивш депутат в екстремистката организация „Граждани на Райха”.

Сред над 50-те души, които се разследват заради предполагаем заговор за преврат фигурира и бивша депутатка от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия”.

С мащабна полицейска операция: Осуетиха държавен преврат в Германия (ОБЗОР)

При мащабната полицейска операция бяха арестувани 25 души. Заподозрените са обвинени, че са искали да нарушат демократичния ред и да поставят на власт ново правителство, както и, че не са изключвали използването на сила.

„Ясно е, че тук нещо се случва. Трябва също така да се каже, че фактът, че бивш член на германския парламент е сред обвиняемите, е наистина забележителна, но и ужасна ситуация. Най-важният извод от това е, че всички знаят, че имаме устойчива държава и демокрация, която е в състояние със своите органи за сигурност да пресече подобни закононарушения и да им противодейства с всички сили”, каза Шолц.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.