Вижте какво показа разследване на осем медии от различни държави

Български полицейски власти държат незаконно бежанци в тухлени бараки, използвани за арест, в които условията нечовешки. Всичко това се случва пред очите на служители на "Фронтекс". Това показва втората част от разследването на осем медии от различни държави за ситуацията по границата. Част от екипа, направил разследването, е журналистът Мария Черешева от „Свободна Европа”.

„Това място специално не съществува. Консултирахме се с адвокати, които упражняват мониторинг върху местата за задържане в България. Аз съм го виждала три пъти с очите си. Пълно е с незаконни мигранти. Тези хора не могат да получат виза, защото идват от размирни райони. България в повечето случаи ги връща, но невинаги процедурите се спазват. Говоря за бежанци от Сирия и Афганистан. Изпратих запитване до новите центрове за задържане в Елхово и Любимец. Тяхната функция е точно такава. Тези, които ги хващат на границата с неясен статут, без документи, да бъдат задържани за няколко дни, за да се реши какво ще се случва с тях. Не получих отговор”, каза Черешова в ефира на „Здравей, България”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.