Очаква се това да стане до края на седмицата, твърдят дипломати

САЩ скоро ще обявят изпращането на ракетни комплекси „Пейтриът” в Украйна. Според източници от Пентагона и Белия дом, може още утре да бъде публикувано такова решение.

„Пейтриът” са ракетни комплекси за противовъздушна отбрана. Изпращането им в Украйна предизвиква много дебати. Русия казва, че комплексите ще са легитимна цел за тяхната армия.

За разлика от досегашните системи, изпращани в Украйна, „Пейтриът” изискват многобройни и добре обучени екипажи. Не е ясно,дали в тях би имало чужденци. Смята се, че украинци вече се обучават на тези системи в Германия. При нормални обстоятелства, такова обучение отнема месеци.

„Американците ще обучат украинци извън Украйна. Но истинският проблем дори не е употребата на „Пейтриът”. Проблемът е поддръжката. Ако Украйна има проблем с това, предполагам, че комплексите ще бъдат преместени от страната, за поддръжка в съседна, НАТО-вска държава. Иначе „Пейтриът” могат да предоставят отлична защита срещу балистични ракети и модерни крилати ракети. Но не и срещу дронове. „Пейтриът” не са оръжие за такава защита”, каза Дейвид Дес Рочес, военен експерт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.