Извън забраната остават само горива, чието разпространение на територията на ЕС не се позволява

Европейският съвет - с позиция за износа на нефтопродукти от руски петрол извън територията на България. Според деветия пакет санкции “Лукойл” запазва право да изнася продукция до 5 февруари. 

А след това експортът може да е само към Украйна. Извън забраната остават само горива, чието разпространение на територията на ЕС не се позволява.

Дали новите правила ще доведат до затваряне на “Лукойл” -  отговорът на този въпрос не е еднозначен. Часове преди да станат ясни новите санкции  икономическият министър предупреди, че промяна на правилата може да доведе до проблеми. 

Деветият пакет санкции може да ограничи работата на "Лукойл Нефтохим"

“Ако решат да променят дерогацията в рамките на нов санкционен пакет, разбира се, като правителство ще се съобразим с това решение. Но най-вероятно това ще доведе до сериозни сътресения. Ние сме ги информирали, решението е в техните ръце - ще затвори ли “Лукойл” - много е възможно да затвори”, каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов. 

Според представители на ДБ и ПП риск няма.

“Тук спекулации не трябва да има, защото се разрешава износа на Украйна, ограниченията важат само за руския петрол, ако България работи с не руски петрол - няма такива ограничения”, каза Мартин Димитров от ДБ. 

“Няма никаква опасност от затваряне на рафинерията”, категоричен е Даниел Лорер от ПП. “Ние винаги сме стояли твърдо зад Украйна,  против агресията на Русия, ние твърдо сме седели зад всички санкции “, допълни той. 

ЕС с девети пакет от санкции срещу Русия

Решение на служебното правителство даде възможност износът на преработени продукти от руски петрол извън територията на България да продължи до 5 март догодина. Енергийният експерт Красимир Манов обаче е категоричен, че така се нарушават еврорегламентите.

“Нашите хора четат директивите на Европейската комисия, както на тях им изнася - в полза на “Лукойл”. Само, че нещата не стоят и дефакто и деюре така. Тази дерогация, която сме получили, е само за България”, обясни енергийният експерт. 

За NOVA от представителството на Еврокомисията у нас коментираха, че решението е взето след консултация с властите в София. Според Брюксел възможността  продукция да се изнася само към Украйна ще осигури на страната горива, докато рафинериите й са засегнати от войната. Припомням, че преди няколко седмици от Лукойл обявиха, че са готови да прехвърлят дейността си в България и да плащат данъци тук, ако се запазят правилата, по които компанията работи в момента.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.