Ковачева е обезпокоена след внесеното от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цена на природния газ за януари 2023 г.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която поиска справедливи компенсации заради екстремно повишените разходи за природен газ на всички домакинства, които разчитат на това гориво, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Диана Ковачева е обезпокоена след внесеното от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цена на природния газ за януари 2023 г. в размер на 204,53 лв./MWh.  Това е безпрецедентно високо увеличение - с 38,9 процента, в сравнение с действащата цена за настоящия месец, се случва по време на отоплителния сезон, пише в становището на омбудсмана.

Омбудсманът не одобри проекта на Закон за ВиК

Тя напомня, че до месец май тази година се е изпълнявала Правителствената програма за компенсиране на битови клиенти. В същото време поскъпването на природния газ продължава и през месеците след приключването на Програмата. 

Омбудсманът напомня, че още през юли месец се е обърнала към правителството с препоръка за приемане на нова програма за компенсиране. С притеснение отбелязвам, че до момента не е известно да се предприети стъпки за решаването на този належащ проблем, пише Ковачева.

Омбудсманът: Удължаването на сегашния бюджет удря социално уязвимите групи

Свръхвисоките цени на природния газ значително увеличават разходите и на топлофикационните дружества, които използват този вид гориво и ако те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще трябва да включи тези безпрецедентно високи разходи в цените на топлинната енергия за крайните клиенти от 1 юли 2023 година, смята омбудсманът. 

Диана Ковачева е категорична, че тази финансова тежест не бива да се прехвърля на гърба на битовите потребители на топлинна енергия. Цените и сметките за топлинна енергия и понастоящем са на ръба на социалната поносимост, допълва общественият защитник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА