Преди две седмици Китай отмени строгите си мерки след масови протести в цялата страна

На фона на опасенията от нова вълна на COVID-19, болниците в Китай са под натиск да осигурят персонал и свободни легла. Това заяви Световната здравна организация.

Въпреки че Пекин регистрира втори пореден ден без смъртни случаи, интензивните отделения в големите болници са почти запълнени.

Преди две седмици Китай отмени строгите си мерки след масови протести в цялата страна. Властите обосноваха решението с това, че инфекциите не били толкова тежки.

От СЗО обаче заявиха, че реалният брой на болните и загиналите от вируса най-вероятно е по-висок от официалните данни, тъй като здравната система не може да се справи с всички случаи. 

Китай съобщи за първи смъртни случаи с COVID от седмици

Световната здравна организация е силно обезпокоена от развитието на ситуацията в Китай, където има все повече случаи на тежко протичане на заболяването. СЗО подкрепя Китай, така че страната да съсредоточи усилията си върху завършването на ваксинационния курс на тези, които са във високорисковите групи. Продължаваме и да предлагаме подкрепата си за болничната грижа, както и за опазването на здравната система", заяви генералният директор Тедрос Гебрейесус.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова