Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите запознанства, каза журналистът

„Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск”. Това заяви пред NOVA журналистът Христо Грозев от разследваща мрежа „Белингкат”. Той беше обявен за издирване от Русия.  

„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас”, каза още Грозев.

Българският разследващ журналист Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия

Той не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента. „Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, каза журналистът. На въпроса къде е в момента Грозев отговори единствено, че не е в Европа и е със семейството си.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат”, имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

Остри реакции у нас след новината, че Русия издирва български журналист (ОБЗОР)

Грозев не знае защо е включен в този списък. Каза, че е наел адвокати в Русия. „Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен”, посочи разследващият журналист.

„Наех адвокат и от правозащитната организация „Агора”. Вече втори ден не могат да получат информация. Надявам се вече да я получим”, допълни той.

Грозев смята, че е привлякъл вниманието на руските служби през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет. „Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016 г. на излизане от страната ми беше сложен черен печат”, каза журналистът. „През 2019 г. наше разследване нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен”, каза Грозев.

Журналистът определи реакцията на властите в България като закъсняла. Каза, че правителството е трябвало веднага да се свърже с него. „Българското правителство би трябвало веднага, в момента, в който получава тази информация, да се свърже ако не с мен, то директно с руския посланик. Това ме притеснява, че много време отне в мислене дали трябва, или не трябва”, каза той. „Два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа ми предложиха помощ”, каза още Грозев. Той допълни, че до момента му е предложена помощ от Нидерландия, Австрия, Швеция и Естония.

За момента знае от руската държавна медия, че е обявен за издирване по руския Закон за разпространяване на фалшиви новини за руската военна операция.

Президентството - с реакция по казуса "Христо Грозев"

Отговор дойде от президентството. В него от „Дондуков” 2 заявяват, че са предприели мерки, за да гарантират сигурността на българския журналист. „Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. Президентът следи  ситуацията”, пише в съобщението. Говорителят на кабинета на Гълъб Донев отказа коментар.

От руското посолство казаха, че Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР

Външното ни министерство извика на разговор посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Потърсихме и посолството на Москва. Оттам заявиха за NOVA, че поканата е приета. Това означава, че посланик Митрофанова ще отиде на срещата в четвъртък.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.