За спиране на политическата намеса призоваха актьорите от Народния театър

Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции. Това призоваха артисти от театър „Иван Вазов” на среща с президента Румен Радев, съобщиха от президентската администрация.

В началото на срещата държавният глава изтъкна, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на трупата на Народния театър „Иван Вазов“.

Актьорите бяха писали до президента преди седмици, когато там се разгоря скандала с бившия пиар на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Велислава Кръстева.

Институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят, каза президентът.

Директорът на Народния театър: Аз съм целта, не мога да съм маша за лустрация на даден човек

Артистите определиха като недопустима политическата намеса през последните седмици в работата на театъра и изразиха подкрепата си за работата на неговия директор Васил Василев.

Отворените им писма до медиите и институциите изразяват позицията на огромното мнозинство от екипа на театъра и с тях демонстрират солидарност и защитават честта и авторитета на трупата и на културната институция.

Всеки има право на своите политически убеждения, но политиката има място единствено на сцената на театъра, а не и зад кулисите. Тя няма право да експлоатира междуличностни конфликти или да води до опити за политическо вмешателство отвън, заявиха изпълнителите.

Актьори от Народния театър поискаха оставката на културния министър

Актьорите от Народния призоваха за нормализиране на обстановката в театъра и да се спре каквато и да е политическа намеса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.