Хиляди нахлуха в президентския дворец, Върховния съд и сградата на Националния конгрес

Бразилия се възстановява от шока след щурма на парламента и на правителствени сгради в столицата. През нощта хиляди привърженици на загубилия изборите бивш президент Жаир Болсонаро нахлуха в няколко институции, включително президентския дворец, конгреса и върховния съд. Полицията успя да овладее ситуацията и арестува около 300 души.

Две години и два дни след като привърженици на американския президент Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, Бразилия стана свидетел на подобна сцена.

Няколко хиляди души, облечени в цветовете на Бразилия - зелено и жълто - нахлуваха в президентския дворец, Върховния съд и сградата на Националния конгрес, пробивайки полицейските блокади.

Привърженици на Болсонаро щурмуваха бразилския Конгрес, Върховния съд и президентския дворец (ВИДЕО)

Протестиращите са чупили прозорци, изхвърляли са през тях столове, чупили са мебели. Части от сградата на Конгреса е наводнена от  противопожарната система, след като демонстранти са опитали да подпалят килим.

Полицията е успяла да овладее ситуацията за няколко часа. До момента са арестувани повече от 300 души.

„Това е несправедливост! Няма престъпници тук! Ние само протестираме, искаме да спасим страната си”, каза една от протестиращите, представила се като Мария.

Президентът на Бразилия Луиз Игнасио Лула де Силва се завърна спешно в столицата от посещение в страната. Той нареди центъра на града да бъде затворен и да се намеси националната гвардия.

„Като истински вандали те унищожават това, което видят. Искам да ви кажа, че всички отговорни за това ще бъдат открити и наказани. Тези хора, тези вандали - те са фанатични нацисти, фанатични фашисти. Те направиха това, което никога не е било правено в тази страна”, обясни Лула де Силва.


Безредиците стават само седмица след встъпването на Лула в длъжност. Той победи на изборите предшественика си Болсонаро, който обаче отказа да приеме изборния резултат. Малко след това Болсонаро отиде в Съединените щати, където беше приет в болница след болка в гърдите. Мнозина вече призовават той да бъде екстрадиран и да понесе отговорност за подстрекаване към безредици.

„Беше наистина ужасно, необяснимо е…, защото имаме демократичен режим. Лула спечели честни избори. При всички преброени гласове той спечели с мнозинство. За мен е необяснимо и недопустимо. Надявам се виновните да бъдат открити, да бъдат подведени под отговорност и съдени”, заяви Антонио, жител на Рио де Жанейро.

„Току-що излязох от вкъщи и чух новините… Спомних си какво каза Болсонаро: за семейството, за родината, за Бог. Това в тяхно име ли е? Това, което той проповядваше и това, което беше сторено в негово име, е недопустим”, обясни Жоржи Луис Енрике, жител на Рио де Жанейро.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook