В някои дни температурите достигат 40 градуса по Целзий

Задушаваща гореща вълна, която обхвана части от Южна Африка през последните седмици е убила осем души за няколко дни, съобщи правителството, цитирано от БГНЕС.

По данни на министерството на труда загиналите са предимно селскостопански работници в рядко населената и до голяма степен полупустинна провинция Северен Кейп, която граничи с Намибия и Ботсвана.

"Обезпокоени сме от въздействието на горещото време, което се наблюдава в някои части на Южна Африка", се казва в изявление на правителствения говорител Майкъл Кърин.

"Изключително сме натъжени да чуем за кончината на осем души, които са починали от топлинен удар в Северен Кейп, след като горещата вълна удари провинцията през седмицата", добави той.

Някои части на Южна Африка са изпепелени от лятна гореща вълна, като в някои дни температурите достигат 40 градуса по Целзий.

Службата за мониторинг на климата на Европейския съюз заяви по-рано този месец, че последните осем години са били най-топлите в световен мащаб.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС