Средно за годината БНБ очаква инфлацията да възлезе на 7.0%

До 0,4% да се забави Брутният вътрешен продукт (БВП) на България през 2023 г. очакват финансовите анализатори. Това гласи прогнозата на Българската народна банка (БНБ), цитирана от БГНЕС.

„През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0.4%, което ще се определя най-вече от преминаването от положителен към отрицателен принос на изменението на запасите в икономиката“, се казва в прогнозата на БНБ за основните макроикономически показатели. Тя е изготвена на 12 януари 2023 г.

В прогнозата не се отчита потенциалното влияние на политическата несигурност в България върху икономическата активност и ръста на инфлацията.

Икономист: Всичко поскъпва и това е нормално

Други фактори, които ще ограничават нарастването на икономическата активност в страната през 2023 г., са прогнозираното съществено забавяне на растежа на правителственото потребление, както и очакваният спад на износа на стоки.

„За намаляването на стоковия износ ще допринасят както по-ниският растеж на външното търсене, така и специфични за България фактори, като забраната за износ към страни, различни от Украйна, на нефтопродукти, произведени от руски петрол, и планирани ремонтни дейности в едни от най-големите предприятия в страната“, се посочва в документа.

Същевременно за 2023 г. БНБ прогнозира висок растеж на инвестиционната активност в съответствие със заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на усвояване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) от страна както на частния, така и на публичния сектор.

Прогнозата за годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е тя да се забави до 4.2% в края на 2023 г. под влияние на допусканията за низходяща динамика на цените в евро на петрола и храните на международните пазари.

Средно за годината БНБ очаква инфлацията да възлезе на 7.0%, като в краткосрочен план натискът върху производствените цени, произтичащ от фактори, като реализиралите се увеличения на цените на суровините и недостига на предлагане и на работна ръка, ще продължи да се отразява върху потребителските цени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.