Тя подчерта, че има общ интерес от силни външни граници

Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Европейският комисар по вътрешните работи отхвърли искане на Виена за оградата по българо-турската граница

„Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове и радари, както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша. Можем да увеличим присъствието на Фронтекс”, поясни тя. Фон дер Лайен посочи, че ще представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на насрочената за следващата седмица извънредна среща на Европейския съвет, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

По нейните думи са необходими действия за пресичането на незаконната миграция през Средиземно море, за борба с каналджиите и за разширяване на възможностите за предоставяне на убежище на нуждаещите се и за връщане на онези, за които няма основание да останат в ЕС. Председателят на ЕК добави, че все още много малко от решенията за връщане на незаконно пристигнали мигранти се изпълняват, докато значително нараства броят на новопристигналите.

Радев към Нехамер: Не обещаваме нулева миграция, но даваме най-доброто от себе си

Фон дер Лайен настоя решенията за връщане, издадени от една държава от ЕС, да се признават и в останалите страни от Общността. Тя отчете и че засега само няколкостотин бежанци, получили международна закрила, биват разселвани на доброволна основа между европейските държави.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Николай Желязков, БТА