Вече е започнала работата за предоговаряне на Плана

България не може да изпълни поетите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на вредните емисии във въздуха. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. 

По-рано през деня той присъства на полагането на първа копка за изграждане на “Национален център по мехатроника и чисти технологии”. Стойността на проекта е близо 70 млн. лева. 

Пеканов потвърди, че вече е започнала работата за предоговаряне на Плана в частта за енергетиката. Решението за това бе взето от 48-ото Народно събрание.

"Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и социалните партньори работят за това България да изготви обосновано искане за въглищните централи. Нашата позиция е, че в момента ние не можем да изпълним намаляването на емисиите - нито за миналата година, нито за текущата заради настоящата енергийна ситуация", каза Пеканов.

Делегация на ЕК ще посети България и успешни проекти с европейско финансиране

Той е скептичен относно това, че до края на март ще успеем да предоговорим условията в глава „Енергетика".

Парламентът задължи преговорния екип да „предприеме всички необходими действия“, за да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г.

Припомняме, екип на генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия (ЕК) от днес е на посещение в България по покана на българските власти. Делегацията е водена от София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“, и Анес Монфре, началник на отдела „България, Унгария и Словения“, които отговарят за изпълнението на Споразумението за партньорство и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход в няколко държави, включително и България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.