Могат ли да ни навредят имуностимулантите

Имунната ни система помни всеки микроб, с който се е борила и е срещала.Тя защитава тялото от бактерии, вируси, токсини. След настъпването на пандемията от коронавирус, хората масово започнаха да използват имуностимулатори, витамини и пробиотици, обясняват специалистите. 

„Хората се интересуват от начина си на живот, от подобряването му. Много хора работят интензивно.Много хора смятат, че не живеят пълноценно, не се хранят пълноценно. Има натиск от страна на фирми производители, на реклама, изключително много информация, която е достъпна”, обясни доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница.

Има разлика между имуномодулатор и имуностимулатор.

„Имуномодулаторът е малко е по-общо наименование. Могат да потискат имунната система и съответно отговорите й. Могат и да я подсилват. Когато те усилват имунологичните реакции, тогава се говори конкретно за имуностимулатори и трябва да се различават много добре, тъй като ефектът е коренно противоположен и състоянията, за които се употребяват едните и другите, са съвсем различни”, допълни доц. Михайлова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.