Въззивният съд потвърди мярката “задържане под стража”, наложена от СРС

Задържаният след гонка с полицията на “Ломско шосе” в София Димитър Софрониев остава в ареста. СГС остави без уважение жалбата на Софрониев срещу определението на СРС, с което беше оставен за постоянно в ареста. Решението на съда е окончателно и не подлежи на промяна.

Въззивният съд намери, че мярката “задържане под стража” наложена на Софрониев от СРС представлява разумно ограничение спрямо обвиняемия поради предишни негови провинения.

От защитата поискаха по-лека мярка за неотклонение. Беше подчертано, че не е дадено своеобразно разпореждане за спиране на Софрониев от полицейския автомобил, освен това няма данни за това, че е карал с висока скорост.

СЛЕД ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ: Повдигнаха обвинения срещу шофьора, задържан при гонка в София

От СГС заявиха, че обвиняемият е минал през пешеходна пътека без да пропусне пешеходците и поради извършеното нарушение полицията е последвала обвиняемия. Беше подчертано, че органите на реда са използвали както светлинен, така и звуков сигнал за спиране на Софрониев, но именно поради това обвиняемият е увеличил скоростта. От съда посочиха, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие. Обвинението напомни, че обвиняемият се е заключил в автомобила си.

От защитата на Софрониев отбелязаха, че всички съвременни автомобили се самозаключват, когато не са в движение и подчертаха, че няма доказателства за това, че Софрониев се е заключил. Обвиняемият помоли да му бъде наложена по-лека мярка.

На 30 януари 2023 г. Димитър Софрониев беше задържан след гонка с полицията на “Ломско шосе” в София. Софрониев многократно отказва да се подчини на опитите на органите на реда да го спрат и извършва множество нарушения. Той дори се заключва в колата си преди да бъде задържан от полицията. Впоследствие по случая е образувано досъдебно производство и СРС налага на обвиняемия най-тежката мярка за неотклонение - “задържане под стража”. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС