„Булгаргаз” предложи 10% по-ниска цена

Поевтиняване с около 10% на цената на природния газ през март. Това предложи „Булгаргаз” на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Първото заявление на дружеството от средата на февруари беше за 119.33 лева. Заради поевтиняването на борсите и по-малкото потребление на природен газ, сега корекцията е с около 10% надолу. Така най-вероятно през март мегаватчас ще струва около 110 лева.

От „Булгаргаз” обясниха, че цената между 100 и 110 лева, която се очаква, е изчислена от 9 февруари насам, когато беше внесено първото заявление.

„Отчитайки корекцията на КЕВР и намалението на заявките на нашите клиенти, както и понижаващите се нива на индекса TTF, очакваме намалението на цената да надхвърли 10%”, обясни Веселин Синабов от „Булгаргаз”.

На няколко пъти през зимата КЕВР, „Булгаргаз” и енергийният министър Росен Христов обясняваха, че цената на газа не може да бъде намалена допълнително заради скъпия газ, който е нагнетен в „Чирен”. В момента хранилището е пълно 78%, след като близо месец синьото гориво от него не се използваше.

„Цената има компонент и това е природният газ, който е от „Чирен” и който е на близо два пъти по-висока цена. Този газ не може да остане там, той постепенно, по заповед на министъра, по определен график, се тегли и се включва в цената”, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Оказва се, че все пак решение е намерено. „Самата цена на природния газ от „Чирен” постепенно намалява, поради това че „Булгаргаз” много успешно извършва виртуално нагнетяване и теглене на природен газ”, допълни Иванов.

Членовете на енергийния регулатор ще се съберат в следобеда на 1 март, за да приемат окончателната цена за месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.