Днес отбелязваме и Международния ден на писателя

Има мислещи и мъдри хора в страната. Те се стремят да намерят отговор на проблемите, които се изправят пред нас като стена и ни хвърлят в състояние на тежко, но не неизлечимо заболяване. Образованите хора търсят решение. Българите днес сме лекарството. Историята е не само съвпкупност от факти, но и умението да я експонираме на днешния ден. Свободата не е веднъж завинаги дадена. Тя е това, което правим всички ние днес. В нашите ръце е щастието и как ще  изградим свободата за в бъдеще. А също и да направим второ българско Възраждане. Това каза писателят Здравка Евтимова за "Твоят ден".

Шествие с 18-метров трибагреник на ски писта "Ком'' край Берковица

"Когато българските писатели, прозаици, поети и литературни критици използват българските думи в своите произведения, те всъщност използват повече от 1300 история, със славните, кървавите и трагичните ѝ моменти. Като българите обичаме и славата, и ни боли от кръвта, изляла се по нашите земи. Когато говорим за празници, имаме предвид и възвишенията, и тъгата. Нашата задача е говорейки за празник и постижения, да си спомним с какъв труд те са били постигани. Aко нямаше 3 март, може би не е било възможно да има и 6 септември, и 22 септември", заяви тя.

Светлозар Желев, директор на Националния център за книгатa, смята, че с "История славянобългарска" през 1762 г. се поставя началото на възродена България. "Подписва се предварителен договор един месец преди Санстефанския мирен договор, той слага край на войната. Юридическият акт, който създава българската държава, е Берлинският договор", припомня той. 

По думите му всяка национална култура стъпва на измислена история на величие. "Когато искаш да обединиш един народ и да създадеш нация, трябва да стане чрез величието на миналото или чрез съществуващия враг. В нашия случай - Паисий и турското иго. 3 март е толкова важен, защото отбелязва нашата признателност към Русия", посочва Желев. 

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.