По думите му целта е да се избегнат корупционните практики и забавянето до минимум на издаването на решения

Предстои реформа в системата за издаване на ТЕЛК решения. От средата на месец май освидетелстването ще става електронно по документи и на случаен принцип. Това обявиха от Министерството на здравеопазването. Системата ще е по подобие на разпределението на делата в съда. Пациентът няма да се явява на комисия, а лекарите, които издават решението, няма да знаят името му. Целта е да се избегнат корупционни практики. Освен това ще бъде съкратен срокът за издаване на решение на по-малко от 10 дни.

Представиха мобилно приложение за електронни рецепти

Вече е ограничено задължението пациентът повторно да се явява при общопрактикуващия си лекар. Спестява се време и всичко става електронно. Това не отпада задължението пациента първоначално да отиде при общопрактикуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на документи.

ПОВЕЧЕ ЛЕКАРСТВА - ПОД НАБЛЮДЕНИЕ: Ще вдигнат ли прага, под който се забранява износът им

"С последната актуализация на модулите на Националната здравна информационна система вече е възможно медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия", заяви заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.

По думите й до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

Над 25 млн. електронни прегледи за по-малко от година

"Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи", каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.

От 1 април започва издаването на електронни протоколи за предписани лекарствени продукти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса, уточни той. Тези електронни протоколи заместват използваните до момента хартиени такива за скъпоструващи медикаменти, които се заверяват от Районната здравноосигурителна каса, допълни Тодоров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: