Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков

След многобройните обрати с изграждането на нови ядрени мощности у нас, сега реализацията на бъдещите реактори е една идея по-близо. България ще подпише договори със САЩ и Франция съответно за АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене”.

САЩ и Франция да построят общо 4 ядрени блока у нас. Това е амбицията на служебния кабинет. Предстои подписване на договори за извършване на инженерни проучвания. Те трябва да бъдат одобрени както от Европейската комисия, така и от бъдещ парламент, а след това да се пристъпи и към конкретна работа.  Очакванията към днешна дата са двата ядрени блока в АЕЦ "Белене" да бъдат готови през 2035 г., а през 2045 г. - 7-и и 8-и в АЕЦ "Козлодуй".

За момента и двете чуждестранни компании ще участват финансово в изграждането на новите мощности. Условието на страната ни е да се използва максимално българската индустрия. Разговорите със Съединените щати са по-напредналите. Става въпрос за компанията „Уестингхаус”.

„Предстои окончателното подписване на договор, т.нар. feed договор за техническо-икономическа обосновка за изграждане на 2 блока по технология AP1000 на „Уестингхаус” на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, разясни зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

България ще продължи да купува материали и части за АЕЦ „Козлодуй” от Русия

Ситуацията с АЕЦ „Белене” е сходна. Само през последните 15 години на няколко пъти проектът беше спиран и започван отново. От години там се съхраняват и двата руски реактора, които бяха платени. Именно с тях се планира да се изгради централата от френската "Електрисите дьо Франс". „Същият feed договор предстои да бъде подписан с EDF за израждането на 2 блока по 1000 мегавата, като се използва съществуващото доставено оборудване на АЕЦ „Белене”. Това е руското оборудване”, подчерта Божков.

Експертите са категорични, че на фона на бъдещото ограничаване на въглищните централи, ще ни трябва електричество за предстоящите десетилетия. „Това всъщност е голямото богатство на нашата държава – че имаме две ядрени площадки лицензирани. В една такава гъстонаселена част от Европа, да имаш ядрена площадка лицензирана е изключително важно”, смята Богомил Манчев  от Български атомен форум. Според Валентин Николов страната ни се нуждае от базови мощности, а такива предлага само ядрената енергетика. „Всички бъдещи проекти ще бъдат на пазарни принципи. Тоест ще има проектна компания, която ще се структурира от държавни и външни инвеститори. Това е много важно да се подчертае. Никога повече България няма да строи държавни ядрени централи” подочи енергийният експерт Иван Хиновски.

Ключов момент според експертите е благословията на Европейската комисия и за двата проекта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.