Снимка: iStock
Те събират гени само с избрани желани черти
Генно редактираните храни предизвикват все повече интерес и навлизат на световните пазари. Те събират гени само с избрани желани черти, които са култивирани в продължение на десетилетия, за да ги комбинират чрез редактиране на гени.
Целта е да останат свежи по-дълго и да имат по-дълъг вегетационен период (растеж). Също така да се подобри толерантността и устойчивостта към вредители и болести и да намалят риска от провал на реколтата. Технологията позволява на учените да правят точни промени в генома на живите организми и има широки приложения за подобряване на производството и качеството на растителна храна. Оприличава се на използване на функция за търсене и замяна при редактиране на писмен документ.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Цветина Петкова